Julkaisen lapsistani kuvia ja annan samalla muille luvan tehdä samoin?

No mun mielestä en anna siihen lupaa ihan vaan sillä että itse julkaisen, mutta koska sain kommentin joka viittasi tähän suuntaan, aloin pohtimaan asiaa vähän enemmän.

Mä julkaisen lapsistani kuvia somessa, mutta aina hyvin harkitusti. Taaperon kasvot näkyvät paljonkin, mutta esikoisen kohdalla, joka täyttää tänä vuonna jo yhdeksän vuotta, olen ollut tarkempi enkä laita hänestä usein suoria kasvokuvia ja kysyn häneltä itseltään luvan julkaisuun.

Tämä tapaus, joka herätti mut miettimään asiaa oli se kun törmäsin instagramissa kuviin, jossa esikoiseni esiintyi muutaman muun lapsen kanssa hyvin tunnistettavasti. Koska kuva ei ollut ketsuppitahroineen mielestäni kovin edustava, enkä pitänyt siitä että se oli someen päätynyt ilman että lapseltani tai minulta oli asiaa kysytty, huomautin nätisti asiasta ja pyysin seuraavan kerran rajaamaan lapseni pois. Mutta se vastaus minkä sain.. Sain perusteluksi sen, että koska nuorempi lapseni on "melkoinen sometähti" niin ei osannut ajatella että haittaisi jos hän lisäisi kuvia esikoisestani. Jäin pohtimaan, että ajatteleeko monikin tosiaan näin? Ja miten ne muut lapset kuvissa, tiesikö, heidän vanhemmat edes että heidän lapsensa esiintyi somessa.

Mun mielestä 1-vuotiasta ja 8-vuotiasta ei voi verrata keskenään. Tämä nuoremman lapseni "sometähteys"  ei musta anna minkäänlaista lupaa muille julkaista kuvia esikoisestani. Tai kummastakaan. Jos mä julkaisen, ei tarkoita sitä että säkin voit ilman että kysyt. En myöskään ajattele niin että jos sä julkaiset usein itsestäsi selfien, niin myös mä voin lisätä kuvia susta mitään kysymättä. Sama asia, vai?

Koululainen alkaa musta olemaan jos sen verran iso lapsi, että haluan hänen yksityisyyttään hieman varjella. Ei mene kauaa kun hänen ikätoverit ovat itse somen käyttäjiä. Jos lisään hänestä kuvan vaikka instaan, harkitsen tarkkaan ja usein valitsen kuvan jonka olen ottanut takaapäin, niin ettei kasvot näy suoraan. En myöskään kirjoita tänne hänen henkilökohtaisuuksiaan. Siinä missä kirjoitin nuoremman lapsen vauvavuoden neuvolakuulumiset tänne, ei olisi tullut mieleenkään tulla kirjoittamaan kouluterveydenhoitajan käynnistä. Ja varmasti ajan saatossa rajaan myös nuoremman näkyvyyttä.Mulla on ollut pitkään luonnoksissa "miksi esikoiseni ei juurikaan näy" -teksti, mutta tässähän tuo nyt tuli pääpiirteittäin samalla.

Mitä mieltä sä oot aiheesta? Onko sulle ok, jos joku perheen ulkopuolinen lisää kuvia sun lapsista tai vaikka susta itsestäsi?


 
Sanna3 kommenttia:

 1. Ei. Ei ole OK lisätä kuvia kenestäkään, kysymättä. Varsinkaan toisen lapsista. Vaikka ne olisi vanhemman omilla sivuilla.
  Itse en lisää enää lasteni kuvia someen. Paitsi esikoisen ja toisen koululaisen, jos heiltä saan luvan.
  Havahduin tähän itse siinä vaiheessa kun eräs sukulaiseni oli kopioinut facebookissa kuviani omalle sivulleen. Rajatulle joukolle jaetut kuvat lapsistani olivatkin yhtäkkiä sukulaiseni 200 kaverin facebook-sivuilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllähän lakikin tuon kieltää. Ihmisillä vaan tuntuu olevan aivan omat käsityksensä asiasta. Sukulaisesikaan tuskin ajatteli asiaa pidemmälle. Kurjaa että näin on käynyt!

   Poista
 2. Vaikka julkaisen itsestänikin kuvia someen (todella harkitusti), niin en siltikään halua, että ystäväni julkaisevat minusta kuvia ilman lupaani. Ainakaan jos ne eivät oikeasti ole edustavia kuvia.

  Olen myös pyytänyt erästä puolituttua poistamaan tällaisen kuvan. Onneksi ystäväni tietävät, että olen kuvien suhteen tarkka ja usein haluankin jättäytyä näistä kuvista pois.

  Joten olen samaa mieltä kuvien julkaisemisesta kuin sinä.

  VastaaPoista

Synnytys

Tästä tulee vähän pidempi pätkä. Kirjotan synnytyskertomuksen vielä kun se on suht tuoreessa muistissa. Kaikki ei menny ihan nappiin, mutta ...